четвъртък, 12 септември 2019 г.

Мистерии, които науката все още не може да обясни

Пирамида на Луната

Съществува пирамида на Луната? Ако се вгледате в изходното изображение, получено по време на мисията на „Аполо-17” през 1972 г., лесно ще забележите загадъчният триъгълен обект. Но може ли да е пирамида? Въпрос, спорен и противоречив до днес.


Архантропът от Петралона

През 1959 г. пастир се натъква на пролука, водеща към пещера в северната част на Гърция. В пещера е открит човешки череп, вграден в стена, наречен впоследствие архантропът от Петралона. Възрастта на черепа е определена на 700 000 години и това са най-старите, известни до момента останки на човек от европеиден тип. Най-любопитният сюрприз обаче поднася д-р Поулиянос, член на Международния съюз на антропологическите и етнологически науки на ЮНЕСКО (IUAES), който установява със специално изследване, че въпросният архантроп е еволюирал в Европа отделно и не е свързан с видовете предшественици на съвременниия човек, произлезли от Африка. След това откритие, гръцкото правителство забранява всякакви по-нататъшни изследвания в пещерата Петралона. Защо ли?

Несъществуваща държава

През юли 1954 г. мъж пристигнал на летището в Токио. При редовната проверка на документите му японските гранични власти откриват, че в графата за национална принадлежност е посочена държава под името Taured - страна, която изобщо не съществува. В същото време паспортът изглеждал напълно автентичен. Тогава помолили мъжът да покаже страната си на картата на света и той без колебание посочил територията на княжество Андора. В този момент обаче забелязал, че родината му е изписана под друго име и изпаднал в искрена ярост, настоявайки, че страната му съществува от хиляди години. Мъжът бил предаден на полицейските власти, които го отвели в хотел и го настанили там временно под охрана. Няколко часа по-късно обаче установили, че мъжът е изчезнал от заключената и строго охранявана хотелска стая, която нямала балкон. Повече никой никога не е виждал този мъж отново. Загадката и до днес си остава неразрешена…


Мъжът от Самъртън

В ранните часове на 1 декември 1948 г., на плажа на Самъртън Бийч в Австралия е открито тялото на неизвестен мъж, на видима възраст около 40 години. Той лежал по очи, с наполовина изпушена цигара. Мъжът бил добре облечен, с костюм, малко по-дебел от нужното за сезона, без никакви признаци от насилие или борба. Всички етикети от дрехите му били изрязани, документите му липсвали и не са открити данни за самоличността му в нито една база данни.
Разследващите така и не успели да разберат нито кой е този човек, нито от какво е умрял. Мистерията става още по-голяма, тъй като в таен вътрешен джоб на панталона на жертвата е открита хартийка с текст “Taman Shud”. Текстът е проследен до рядко издание на книгата “Рубаят” от Омар Хаям, на гърба на която имало някакъв шифър. Много специалисти са се опитали да разбият кода, но без успех. Самоличността и причината за смъртта на този човек си остават загадка и до днес. Случаят все още е отворен и много хора все още продължават да работят по него.



Златото на Третия райх

Стойността на плячкосаните от Хитлер и нацистка Германия съкровища би трябвало да е колосална, като се има предвид, че според различни исторически сведения, сред тях има златни слитъци, ювелирни изделия и чужда валута на обща стойност от $ 4 до $ 5 млрд. В същото време, в края на Втората световна война нацистските съкровища загадъчно изчезват от сейфовете на Райхсбанк.


Изчезване на Деветия легион

По времето на римска Британия 5000 от най-добрите римски войници тръгват на север, за да потушат въстание, но се изгубват в гъста мъгла в Каледония. Факт, и до ден днешен не е намерена и най-малка следа от тях.
Повече никой не чува за тях. Няма останки и улики.

Легендата за изгубеният 9-ти легион придобива голяма популярност благодарение на Розмари Сътклиф, чиито шедьовър „Орелът на Девети легион“ става бестселър през 1954 г.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Списание 8, брой 8/2022 г.

Те са в Родопите ЕКИПЪТ НИ ЗАСНЕ 9 НЛО  Хората от село Орехово още треперят след срещата с високи бели същества Изто...